Sambal ini khas berasal dari Sumatra yang memang terkenal dengan duriannya. Penambahan tempoyak atau durian yang telah difermentasikan membuatnya lain daripada jenis sambal lainnya.
Bahan yang diperlukan:
1/2 kg udang , boleh dengan kulit ataupun telah dikupas
3 sendok makan tempoyak
petai 1-2 papan, kupas
Bumbu halus:
10 butir bawang merah
6 siung bawang putih
5 buah cabai merah
10 buah cabai rawit
1 sendok makan air asam jawa
2 buah tomat
Garam secukupnya
gula pasir secukupnya
Cara membuatnya:
Udang dicuci bersih dan lumuri dengan air jeruk nipis serta garam. Diamkan selama 20 menit.
Bumbu halus ditumis sehingga harum dan matang. Kemudian tambahkan udang, tempoyak dan petai. Juga garam dan gula pasir. Masak sehingga mengental dan matang. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment