Friday, March 20, 2015

Resep Sambal Tempoyak Udang Petai || Resep Aneka Sambal

Sambal ini khas berasal dari Sumatra yang memang terkenal dengan duriannya. Penambahan tempoyak atau durian yang telah difermentasikan membuatnya lain daripada jenis sambal lainnya.


Bahan yang diperlukan:
1/2 kg udang , boleh dengan kulit ataupun telah dikupas
3 sendok makan tempoyak
petai 1-2 papan, kupas

Bumbu halus:
10 butir bawang merah
6 siung bawang putih
5 buah cabai merah
10 buah cabai rawit
1 sendok makan  air asam jawa
2 buah tomat
Garam secukupnya
gula pasir secukupnya

Cara membuatnya:
Udang dicuci bersih dan lumuri dengan air jeruk nipis serta garam. Diamkan selama 20 menit.

Bumbu halus ditumis sehingga harum dan matang. Kemudian tambahkan udang, tempoyak dan petai. Juga garam dan gula pasir. Masak  sehingga mengental dan matang. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas. 



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...