Tuesday, April 16, 2013

Resep Mudah Dan Praktis: Otak-Otak Ikan Tenggiri

Saya ingat makanan ini menjadi makanan atau jajanan yang mewah buat kami karena harganya cukup mahal pada saat itu. Bila penjual otak-otak datang, kami mengerubungi gadis kecil penjual otak-otak dan senang sekali dapat mencium harumnya bau daun pisang yang terbakar.

Ternyata membuat otak-otak tidak sulit. Yang perlu diperhatikan adalah penggunaan ikan tenggiri segar untuk mendapatkan hasil yang sempurna.

Bahan:
500 gram daging ikan tengiri yang sudah dihaluskan (di"kerok")
1 cup tepung tapioca
3/4 cup santan kental
4 buah bawang merah, haluskan
2 bawang putih, haluskan
1 1/2 sdt garam
1/2 sdt lada putih
1 bawang daun, iris halus
daun pisang secukupnya untuk membungkus
tusuk gigi atau lidi untuk membungkus

Sambal kacang:
1/2 cup selai kacang
1 1/2 cup air
1 bawang putih, haluskan
1 sdt cabai giling
1/2 sdt garam
 1 1/2 sdm gula
1 sdm cuka

Caranya:
Campur semua bahan untuk otak-otak dalam sebuah wadah. Aduk sehingga merata.

Cuci bersih daun pisang dan potong-potong sesuai ukuran yang diinginkan untuk membungkus otak-otak.

Ambil selembar daun pisang kemudian isi dengan adonan otak-otak sebanyak 2 sdt atau sesuai dengan keinginan. Kemudian rapatkan dan disemat dengan tusuk gigi atau lidi.

Panaskan dandang kukusan hingga panas. Kukus bungkusan otak-otak hingga matang. Angkat dan dinginkan.

Panaskan grill kemudian bakar otak-otak diatas griddle atau grill/panggangan hingga harum.

Untuk membuat sambal kacang; campur semua bahan di dalam pot kecil. Aduk-aduk hingga rata. Panaskan di atas api sedang hingga  mendidih dan mengental.

Hidangkan otak-otak dengan sambal kacang.

Tips: bila musim panas, otak-otak dapat dipanggang langsung di atas grill tanpa perlu dikukus lebih dahulu.

otak-otak
Otak-Otak Ikan Tenggiri



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...