Bahan yang diperlukan:
350 gr ayam fillet, potong-potong dadu kecil
Bumbu:
9 siung bawang merah
2 siung bawang putih
1 buah cabai merah besar
3 butir kemiri
1 sdm ketumbar
1 ruas jari lengkuas (parut)
60 gram gula jawa
100 ml air asam jawa
4sdm kecap manis.
3 bh jeruk limo
Garam secukupnya
Lada secukupnya
Cara membuatnya:
Semua bumbu dihaluskan kemudian ditambahkan air asam jawa.
Rendam potongan daging ayam dengan bumbu sampai betul-betul terendam. Simpan di dalam kulkas kurang lebih semalam (supaya betul-betul meresap).
Tusuk daging ayam ke tusukan sate. Kemudian bakar sate di atas bara sampai matang.
Untuk olesan, gunakan sisa bumbu rendaman, mentega dan kecap manis.
Sate Ayam Rempah |
No comments:
Post a Comment