Bahan yang diperlukan
1/4 kg ayam, dipotong kecil-kecil
daun pandan untuk membungkus
2 siung bawang putih, haluskan
1/2 sdm saus tiram
1/2 sdm kecap ikan
1/4 sdt merica hitam
1/3 sdm gula pasir
sedikit garam (sesuai selera)
Cara membuatnya:
Dalam sebuah wadah, campur semua bahan menjadi satu terkecuali daun pandan. Rendam potongan ayam selama paling sedikit 1 jam. Lebih lama lebih baik supaya bumbu meresap (kurang lebih 1 malam, disimpan dalam lemari es)
Bungkus potongan ayam dengan daun pandan sehingga potongan ayam terlilit dan padang Buat simpul pada ujungnya supaya tidak lepas.
Siapkan wajan anti lengket. Berikan 1 sendok makan minyak goreng . Kemudian panggang ayam sehingga matang, kecoklatan dan harum.
Angkat dan sajikan ayam pandan ini dengan sambal dan nasi hangat.
Ayam Pandan Panggang A la Thai |
No comments:
Post a Comment